Работили ли сте някога за лидер, който е оставил толкова силно

...
Работили ли сте някога за лидер, който е оставил толкова силно
Коментари Харесай

Лидер или не

Работили ли сте някога за водач, който е оставил толкоз мощно усещане у вас, че продължавате да мислите за времето под негово управление и до през днешния ден?

Причината за това най-вероятно се дължи на метода, по който той ви е карал да се чувствате. В последна сметка, същинското водачество е в построяването на положителни връзки и връзки. Това не е по никакъв начин лесна задача даже за опитните експерти.

Имайки това поради, считате ли себе си за водачи? За да оцените потенциала си като водачи и да прецените дали ставате за тази роля, би трябвало да отговорите на три елементарни въпроса с „ да “ или „ не “:

Стараете ли се да разбирате гледните точки на другите?

Във време, в което споделяме най-вече посредством компютърни устройства и без физически контакт, способността да се слагаме на мястото на другите и да зачитаме техните визии, а освен нашите лични, е по-важна от всеки път. Ние постоянно гледаме на непознатите хрумвания като на толкоз положителни, колкото нашите лични, и сме склонни да вземаме прибързани решения без да взимаме поради гледни точки. Намалете темпото и положете целенасочени старания, с цел да се запознаете по-отблизо с съответната работа на вашите чиновници и с техните потребности и проблеми. Успоредно с развиването, вие ще започнете да виждате пречките пред вашите подчинени и ще можете да ги решавате в точния момент, тъй че те да се показват по-възможно най-хубавия метод.

Давате ли насоки и препоръки на хората, които ръководите?

Множество лидерски изследвания стигат до заключението, че с цел да бъдете в действителност ефикасни като ръководители би трябвало да се фокусирате върху благосъстоянието на хората, които ръководите. С други думи, представете задачата на компанията, задайте ясни цели и упования и бъдете поредни в наставленията си. Когато бъдещето е нестабилно, доста чиновници търсят съвет, тенденция и утешение от своите началник. В тези моменти би трябвало да попитате вашите чиновници: „ Как мога да ви оказа помощ сега? “, „ Пред какви спънки сте изправени сега? “ и „ На кои въпроси имате потребност от отговор? “.

Приемате ли противоположна връзка и по-специално такава, която не бихте желали да чувате?

Много хора на лидерски позиции гледат на противоположната връзка като на опасност за техния престиж, власт и позиция. Това е повода те да гледат с принуда на противоположната връзка и да реагират отрицателно на визии, които не съответстват с техните. За да бъдете в действителност ефикасни водачи би трябвало да възприемате на противоположната връзка като на средство, което да ви помогне да се справяте по-добре с задачата си и да служите по-добре на вашите подчинени. Дори в случаите, когато противоположната връзка е отрицателна, водачът би трябвало да и обръща нужното внимание и да мисли за това какво може да направи, тъй че проблемите да бъдат позволени и да не се повтарят в бъдеще.

...............

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР